Nieuws uit Haïti

nieuws uit Haïti

Nieuws uit Haïti? Hoezo Haïti? 

Nou dat komt zo… zo’n 20 jaar geleden heb ik een adoptiekind uit Haïti gekregen.

Hij is inmiddels 23 jaar en woont gezellig met zijn vriendin samen. Maar mijn hart is altijd voor een beetje daar in Haïti gebleven toen ik hem ging ophalen.

Het was een complete cultuurshock. Wij kwamen in een totaal andere wereld en keken vanuit een geblindeerde Landrover met de deuren op slot naar de Haïtianen die daar dagelijks moesten overleven.

Er zaten bijvoorbeeld mensen op straat (niet geasfalteerd, open riolen) aan elkaar zakjes met water te verkopen want bijna niemand is aangesloten op het waternet. Laat staan dat er geld is om kinderen naar school te sturen. 

Supermarkten zijn er wel maar wel met bewaking voor deur. Wij mochten als buitenlanders geen horloge om, geen sieraden om, geen dure schoenen aan en zeker geen mobiele telefoon in de hand hebben. Het risico om overvallen te worden was groot. 

Zij hadden niets te verliezen…. Poeh! Dat maakte enorme indruk.

25 jaar geleden is Marijke Zaalberg gestart met een gift van de Rotary om een school in Haïti te starten. Haar ultieme doel was kinderen in ieder geval 1 warme maaltijd per dag te geven en goed onderwijs zodat ze de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. 

Mijn zoon heeft gelukkig goed onderwijs gekregen in Nederland maar dat kan niet ieder kind zeggen… voor de kinderen in Haïti is niets vanzelfsprekend. Doordat deze kinderen onderwijs krijgen en weten hoe een computer werkt kunnen ze de rest van hun leven in ieder geval geld verdienen om hun familie en gezin te onderhouden. 

Zonder donaties kunnen ze helaas deze school niet voortzetten dus ik vraag je uit de grond van mijn hart om het  bedrag te doneren wat je kunt missen. 

Namens de kinderen in Haïti: Mesi anpil (veel dank)! 
stichtingnaarschoolinhaiti.nl

gerelateerde artikelen