Blauwe zones

blauwe zone

Al iets meegekregen over de ‘blauwe zones’’? Dit zijn gebieden waar mensen ouder en gezonder blijven dan in de rest van de wereld.

Ze hebben ontdekt dat deze mensen heel gezond eten, vooral weinig vlees eten, stress vermijden, veel in beweging zijn en voldoende slapen. Het lijkt allemaal heel logisch en simpel…

Wat is nu hun geheim? Nummer 1 is Beweging. Nee, niet in de sportschool, maar dagelijks wandelen en tuinieren. Niet iedereen heeft de beschikking over een tuin, maar dagelijks wandelen kan natuurlijk altijd. Probeer te wandelen op een tempo dat je hartslag net even wat harder slaat dan normaal, dan verbrand je extra calorieën en bouw je conditie op. Sinds ik een hond heb loop ik iedere ochtend mijn rondje, heerlijk in de buitenlucht.

Door in beweging te blijven zijn ze fitter, ze doen niet alles met de auto zoals wij gewend zijn. Natuurlijk hebben ze in de blauwe zones ook stress maar ze hebben in de dagelijkse routine een moment ingebouwd om stoom af te blazen.

Tip 2 is ontspanning. In het ene gebied door middel van een yoga uurtje, in het andere gebied door een siësta te houden… dat is misschien wat lastiger als je hele dagen moet werken maar wat zou jij nu kunnen bedenken om even stoom af te blazen?

Bij veel organisaties hebben ze tafeltennistafels en voetbalspellen staan om even met een collega een spelletje te doen maar je kunt natuurlijk ook gaan ‘lunchwandelen’.

Tip nummer 3: Sociale netwerken Door sociale contacten te onderhouden.. wij doen dat veelal d.m.v. social media maar zij doen dat via hun eigen familie, buren, vrienden enz. misschien hebben ze daar geen wifi maar een sterk gevoel van verbondenheid helpt. Ook het feit dat mensen op een bepaalde leeftijd niet met (verplicht) pensioen gaan maar blijven werken of op een andere manier actief zijn.

gerelateerde artikelen

Reacties